Experts i professionals aborden l’atenció centrada en la persona en la “II Jornada d’Atenció Social CSC”

DOLh_BAWAAUtx2d.jpg large

El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha organitzat la II Jornada d’Atenció Social CSC, celebrada sota el títol “Jo decideixo: seguim avançant en ACP”, que ha comptat amb l’assistència de més de 170 professionals.

L’acte va començar amb la inauguració del president del CSC, Manel Ferré, que va destacar l’aposta del CSC per l’impuls i l’expansió de l’Atenció Centrada en la Persona, un model social integral, més participatiu, que es centra en les persones, en la preservació dels seus drets, desitjos, dignitat i qualitat de vida. Després, Cristina Segura, directora del departament de Gent Gran de la Fundació “La Caixa”, va donar la conferència inaugural: Primer persones: cuidar com ens agradaria que ens cuidessin. Cristina Segura va explicar que la responsabilitat de la cura recau en un mateix i que, per tant, és important preservar la capacitat de decidir i el control sobre les pròpies decisions. A més, va senyalar que l’atenció ha de tenir en compte la biografia de les persones, com volen que les cuidin, i que els principis d’aquesta l’atenció són la dignitat, l’autonomia, la corresponsabilitat i la transversalitat.

Després, es va realitzar una taula rodona amb diferents experiències en el model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP), moderada per Palmira Borràs, directora de l’Àrea Associativa del CSC. Ingrid Roca, coordinadora d’ACP del CSC, va explicar la seva experiència a Escandinàvia, un model d’ACP a seguir. Roca va dir que a Escandinàvia no hi ha residències i que els serveis alternatius són l’adaptació de la vivenda, co-housing i vivendes assistides. A més, va senyalar que l’ACP als països nòrdics combina tecnologia, atenció individualitzada i arquitectura i disseny. Per últim, va acabar la seva intervenció afirmant que “els autèntics generadors de dignitat som nosaltres, els professionals, i això no depèn del país”. Janeta Camps, directora de serveis d’AMPANS, va explicar l’Atenció Centrada en la Persona en discapacitats intel·lectuals, destacant el canvi de model pacient – client a ciutadà. També va intervenir Montse Solé, directora d’infermeria d’Atenció Intermèdia del CIS Cotxeres, explicant les bones pràctiques i ACP en atenció intermèdia. Solé va dir que el model de cures del CIS Cotxeres es basa en l’ACP, el treball en equip i la continuïtat de l’atenció, així com es reconeix el paper central de la persona en el seu pla de vida i de cures. Per últim, Mariona Rustullet, directora tècnica de SUMAR, serveis públics d’acció social, va tancar la taula rodona explicant l’experiència de les unitats de convivència, on són les persones les que trien on i com volen viure. A més, va dir que a SUMAR la selecció dels professionals passa per les competències personals.

Josep Carné, president de la FATEC (Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya), va realitzar la conferència cloenda de l’acte: “Vull seguir decidint”. Per últim, Joan Farré, director de relacions institucionals del CSC, va tancar la jornada senyalant la importància de l’ACP i dels professionals que treballen perquè sigui possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s